Client

Igloo

Sectors

Service

Overview

The Malings is an award winning sustainable community consisting of 76 low energy, eco-friendly homes in the heart of Newcastle’s historic Ouseburn Valley.

The development is situated on brownfield land on the banks of the Ouseburn, a small river valley running into the river Tyne, about half a mile downstream from Newcastle city centre.

The Malings, named after Malings Pottery which was located on the site from the 1800’s, promotes sustainable low-energy living with shared allotments, outdoor clothes drying, easy storage of cycles, recycling areas and ultra-fast broadband. Lower flats have a garden, and upper flats have a large terrace over the roof of the adjoining three-storey houses. The development also included the installation of bug houses and an otter holt to support local wildlife.

Works included a mix of 73 apartments and 3 distinctive 4- storey detached ‘tower houses’, along with 3 commercial units on the ground floor, which faced directly onto the river frontage. The development benefited from 2nr undercroft car parks which provided off-street parking for all units as-well-as more than 150 secure cycle storage spaces.

The homes approached Code for Sustainable Homes Level 4 increasing levels of airtightness and insulation. Homes also benefited from a number of renewable technologies including solar PV and Mechanical Ventilation with Heat Recovery (MVHR).

Main image

The Malings is an award winning sustainable community consisting of 76nr low energy, eco-friendly homes in the heart of Newcastle’s historic Ouseburn Valley.

"A master class in quiet invention, style & sustainable living... A sociable, varied, intriguing new neighbourhood."

The Observer

Location

Newcastle upon Tyne

Value

£9.3m

Completion

2017

Size

73 homes

Loading...