Client

Helioslough

Sector

Service

Overview

The project comprises a 300,000 sq ft unit with expansion capacity for the provision of a further 100,000 sq ft and an adjoining c.8,000 sq ft 2-storey office space.

The development was constructed using a structural steel frame with insulated cladding to both the walls and roof. The project was delivered on behalf of HelioSlough Limited and addressed the requirement for a state-of-the-art distribution facility.

The adjoining office space was also constructed with a steel frame, insulated wall cladding and curtain walling which completed the office’s external façade. The building’s substructure works comprised concrete pad foundations. Phase 1 of the project had extensive dock level loading bays, capable of accommodating deep sea containers. The unit was also equipped with extensive yards to enable easy circulation and the parking of a large number of trailers.

With a clear internal height of 12.2 meters, the centre’s storage capacity was maximised, whilst still utilising standard "man-up" materials handling equipment.

The full landscaping and external works consisted of c.10,000m² concrete service yard, paved walkways, grasscrete fire brigade access, external cycle shelter, sub-base to the future expansion zone, sprinkler tank areas, tarmac access roads and parking areas.

This demonstrates Tolent’s ability to deliver a large warehouse utilising modern methods of construction, in close proximity to existing services; showing careful consideration to ensure there was no impact on the programme.

Location

Billingham

Value

£9.5m

Completion

2006

Size

300,000 sq ft

Loading...