Client

John Fisher Partnership

Service

Overview

Whitby Court is the town’s first purpose-built ecological care home, providing high-quality independent accommodation for an aging population.

The project saw the demolition of an existing redundant building and reused the brownfield site to create a state-of-the-art care home containing 54 individually designed en-suite apartments.

The structure’s traditional build featured an external fabric constructed from facing bricks and artstone which was used to form the outer leaf with the inner leaf constructed from concrete blocks. In addition to the 54 individually-designed en-suite apartments, the facility also includes:

  • Wet-room facilities;
  • Wi-Fi and personal telephones throughout;
  • Multi-sensory room and indoor garden;
  • Café, library, salon, laundry;
  • 2 Butler Pantries;
  • Fully-functioning resident’s kitchen;
  • Cinema Room;
  • 4 Lounges;
  • Two state-of-the-art house bathrooms;
  • Reception, staff and study rooms.

Tolent’s design incorporated green technologies that both improve the thermal efficiency of the building whilst reducing energy bills. Renewable sources generate 100% of the care home’s heating through two biomass boilers, powered by wood pellets, housed in the property’s basement.

Over 10% of the care home’s electricity is generated through photovoltaic panels, which are fitted on two elevations. A further reduction to energy usage and costs was achieved through energy efficient LED lighting, which uses an average of 80% less energy than traditional lighting systems.

Whitby Care Home is a state-of-the-art care home containing 54 individually designed en-suite apartments.

 

The site achieved ‘Performance Beyond Compliance’ in the Considerate Constructors Scheme, with a score of 41/50 (82%) receiving an ‘Exceptional’ score in one area and ‘Excellent’ scores in the remaining four areas.

Location

Whitby

Value

£2.7m

Completion

2014

Size

54 apartments

Loading...